Fackligt arbete, arbetsrätt och kollektivavtal

Förhandlingar enligt Medbestämmandelagen (MBL)

Arbetsgivaren ska alltid förhandla med facken inför en större förändring av verksamheten eller vid förändringar för en enskild medarbetare. Arbetsgivaren ska också förhandla innan man tillsätter nya chefstjänster. Arbetsgivarens informations- och förhandlingsskyldighet regleras i Medbestämmandelagen (MBL).

I Övertorneå regleras chefers förhandlingsrätt i gällande delegationsordning för KS. Det är först och främst den närmsta chefen som har ansvaret över att se till att MBL och andra arbetsrättsliga lagar följs på arbetsplatsen. HR-enheten och kommunchef (tillika personalchef) fungerar som stöd för cheferna i arbetsrättsliga frågor. Vissa förhandlingar sköts direkt av HR-enheten alternativt kommunchef, så som exempelvis löneöversynsförhandlingar och tvisteförhandlingar.

Som chef behöver du känna till vilken delegation som gäller, läs därför mer om det i delegationsordningen för KS som du kan beställa från förvaltningssekreteraren på Kommunledningsförvaltningen, alternativt via HR-enheten.

Mer information om förhandlingar och MBL kan du hitta på SKL:s hemsida.

Kollektivavtal

Kollektivavtalet ger dig som medarbetare en miniminivå avseende många viktiga anställningsvillkor. Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) tecknar centrala avtal tillsammans med arbetstagarorganisationerna för arbetsgivarnas och arbetstagarnas räkning.

För de flesta anställda vid kommunen regleras anställningsvillkoren i Huvudöverenskommelsen (HÖK), samt Allmänna bestämmelser (AB).

Avtalen hittar du på SKL:s hemsida: www.skl.se/kollektivavtal

Arbetsrätt

Utöver MBL och gällande kollektivavtal finns det många andra lagar och regler som rör anställningsförhållandet, exempelvis Lagen om anställningsskydd (LAS), Arbetsmiljölagen (AML) och Arbetstidslagen (ATL). På SKL:s hemsida hittar du en lista över lagar som rör anställningen.

Kontakta gärna oss på HR-enheten, så försöker vi hjälpa dig med din fråga!