Livsmedel
Vill du starta eller ta över ett livsmedelsföretag behöver din verksamhet godkännas eller registreras enligt livsmedelslagen. Vill du bygga till din livsmedelsanläggning eller ändra sortiment behöver du också få ett godkännande av ändringen.
Godkännande/registrering behövs eftersom livsmedel bara får hanteras yrkesmässigt i för ändamålet godkänd anläggning. Det är samhällsbyggnadsnämnden som godkänner anläggningen för ett visst ändamål. En livsmedelsanläggning kan vara en restaurang, café, gatukök, butik etc.
Bygglov/bygganmälan
Det är mycket du ska tänka på när du vill starta eget livsmedelsföretag. Förutom godkännande och registrering enligt livsmedelslagen måste du kolla om du behöver söka bygglov eller göra en bygganmälan när du bygger till eller gör ändringar invärtes. Kontakta sotarmästaren för att ta reda på om ventilationen i lokalen är tillräcklig. Planerar du servera alkoholdrycker, läs vad som gäller för serveringstillstånd.
Rörliga livsmedelsanläggningar
För rörliga och tillfälliga livsmedelsanläggningar som stått uppställda längre än 30 dagar på samma plats krävs alltid anslutning till vatten och avlopp. För detta måste du söka bygglov hos samhällsbyggnadsnämnden. Inget godkännande/ registrering enligt livsmedelslagen medges innan du fått bygglov för vatten och avlopp.
Godkännande/registrering av anläggning
Du som planerar att starta en livsmedelsverksamhet som har beredning, behandling eller bearbetning av livsmedel ska enligt livsmedelslagen ha en godkänd eller registrerad anläggning innan du börjar. Vill du driva försäljning av livsmedel vid något enstaka tillfälle, kan det hända att du inte behöver varken godkännande eller registrering.
När företaget upphör
När en livsmedelsverksamhet upphör ska du anmäla detta till samhällsbyggnadsnämnden.
Skriv ut