Det här kan du göra vid kris

Du bär alltid ansvaret för din egen säkerhet. Det gäller till exempel vid ett långvarigt strömavbrott eller annan form av störning eller kris i samhället. Det innebär att du själv behöver ordna vatten, värme och något att äta.

Det är viktigt att du kan kommunicera med andra och ta del av viktig information från myndigheter och media. Om de flesta av oss kan klara de första akuta dygnen på egen hand kan samhällets resurser användas för att hjälpa svaga eller utsatta människor, till exempel äldre, sjuka och barn. Att inför en kris tänka på sig själv är i själva verket att ta hänsyn till sina medmänniskor. Förbered dig på att du och din familj ska klara er på egen hand åtminstone i krisens inledningsskede.Fundera på vad du kan behöva ha hemma om samhällets funktioner slutar att fungera. Ha gärna en krislåda redo för att klara minst tre dygn. Länk till MSB:s checklista för krislåda.

Håll dig informerad

Vid en kris är det viktigt att ta del av den information som ges. Håll dig till de offentliga kanalerna och lita inte på ryktesspridning.

Kriskommunikation

Vid en större samhällsstörning som berör kommunen kommer vår webbplats overtornea.se att användas för att informera om vad som har hänt, ge lägesbeskrivningar och råd till allmänheten.

Vid en större samhällsstörning kan du också få information genom:

• Övertorneå kommuns facebooksida

• Övertorneå kommuns växel 0927 - 720 00