Studier
Tjänstledighet för studier
Enligt studieledighetslagen har man som anställd rätt till tjänstledighet för studier. Rättigheten gäller för den som varit anställd hos samma arbetsgivare de senaste sex månaderna eller sammanlagt minst tolv månader under de senaste två åren.
Studierna behöver inte ha något med arbetsuppgifterna att göra, men utbildningen ska ha viss planmässighet (alltså ej självstudier). Tjänstledighet beviljas för den tid utbildningen tar, oavsett hur lång tiden är.
Arbetsgivaren kan skjuta på den begärda ledigheten i upp till sex månader. Ansökan bör därför skickas in i god tid. Man behöver inte invänta antagning till utbildningen före man söker tjänstledigheten.
Studieledighet går att avbryta i förtid. Om den anställde är ledig mer än en vecka men mindre än ett år, kan arbetsgivaren skjuta fram återgången i två veckor. Vid längre ledigheter gäller en månad.
Efter studieledigheten är den anställde garanterad att få samma eller likvärdiga arbetsuppgifter och anställningsvillkor som före ledigheten.
Fackliga utbildningar
När det gäller ledighet för fackliga utbildningar är rätten till ledighet prioriterad. Du behöver exempelvis inte någon kvalificeringstid för sådan ledighet. Det finns särskilda bestämmelser om fackliga utbildningar i förtroendemannalagen.
Riktlinjer för personalutbildning och fritidsstudier
Utöver reglerna i studieledighetslagen har kommunstyrelsen beslutat om riktlinjer för personalutbildning och fritidsstudier. Se under rubriken Policys och riktlinjer.
Skriv ut